Boxingday på luftings

2 juledag og riktig så god og mett. Da var det faktisk deilig å komme ut i frisk luft. Særlig når været faktisk viser seg fra en usedvanlig flott side.

Igår hadde vi besøk av venner fra USA og derfor ble det booket inn et lysefjords cruise. 3 timer´s sightseeing inn i Lysefjorden. Det er utrolig så fort dagene går til tross for langweekend fri. Kunne lett hatt fri noen dager til...

Men å komme seg ut i frisk 2 juledag gjorde veldig godt.

Avspark fra Stavanger sentrum kl. 11.00 og båten tøffer innover ryfylket. Solen titter fram og det er lukt av vinter i luften til en forandring. Etter hvert som vi kommer lenger inn i ryfylket er det på tide å ta på seg vinterjakken, hansker og luer og ta turen opp til takterassen for bedre utsikt til den flotte naturen. Første annonsering er Tingholmen hvor Olav Tryggvason holdt riksforsamling i 998.

Innover ryfylket går det sakte igjennom høgsfjorden og vi kjører forbi mange flotte hytte tomter. Det er stille og rolig. Jeg kunne lett hatt en uke i fred her ute. Vi kjører rolig forbi kobbeøya og får beskjed om å titte ekstra godt etter. For dette er øya der det holder en hus med en hel kobbe koloni. Vi ser dem også idag, midt på vinteren til tross for at det ikke er så mye sol å varme seg på. De er ikke lette å se da de glir inn i naturen helt naturlig.

Ser du hjertet i fjellveggen?

Legenden vil ha det til at et troll ble forelsket i et menneske og hjertet er restene av dette trollet som ikke kunne få den han ville ha aller mest. Og lot seg da bli tatt av solen til evig minne om kjærligheten...Huset til høyre er Lysefjordsenteret som vanligvis er åpent året rundt. Rødne reklamerer med at de vanligvis stopper her, men det gjorde ikke vi. Kanskje like godt. Det hadde nok vært en kald affære nå midt på vinteren. Men sommeren kan jeg se at dette må være et bra stopp.

Neste punkt på listen er Fantahålå, som jeg ikke fikk noe godt bilde av. Her sies det at det ble gjemt unna en del gull og skatter fra omstreifere/fantere som ikke ville betale sin del og derfor var på flukt fra loven. De klatret opp i hulen og gjemte seg for lensmann og etter en stund slapp de som regel unna med hele byttet da lensmannen ikke klarte å komme seg til forskansning.

Og så kommer høydepunket... 604 meter opp i fjellveggen henger den og ser så uendelig liten ut: Preke stolen. 25 x 25 meter stort flatt platå som du også kan gå tur. Slik jeg gjorde her

Og som seg hør og bør (vi er tross alt på cruise) får vi historien om at den dag da 7 brødre fra Lysefjord gifter seg med 7 søstre fra samme område, den dag vil da prekestolen falle ned og skape en massiv flodbølge som vil ramme Stavanger og området rundt Lysefjorden. Nå finnes det riktignok en sprekk i fjellet og en vakker dag vil nok steinen falle ned i fjorden. Men jeg velger å tro det da skyldes naturen selv og ikke myter, uansett blir vi beroliget med at forskere har kontroll og det ikke vil skje i noe nær framtid!

Turen er straks slutt, nå gjenstår bare en kald forfriskning i Hengjanefossen. Frisk fjellvann blir hentet direkte fra det 400 meter høye fossefallet før båten snur og kjører 1 ½ time tilbake til Stavanger der venter det en bedre lunch før jeg vender nesen hjem til sofaen. 

#reise #reiseblogg #livsstil #livsstilsblogg #ryfylke #rogaland #visistnorway #boxingday #utpåtur #staycation #prekestolen #prekestolen 2015 #rødnefjord #stavanger #lysefjord #historie #myter

 

 

Kommentarer
Legg igjen en kommentar
Annette

40 er det nye 20 sies det... selv føler jeg meg ikke en dag eldre og det å bli eldre er så absolutt ingen unnskyldning for å leve ett spennende og fullendt liv. Samboer og barnløs - på jakt etter det gode liv. Og lidenskapelig opptatt av reise. Følg meg på ferden Kontakt: annette.munkejord@gmail.com

annette@travellingmunk.comwww.cocoo.se - Din smykkebutikk på nettet <br>Masse lekre halskjeder, armbånd, klokker, øredobber og ringer!
Cocoo.se - Din smykkebutikk på nettet
Masse lekre halskjeder, armbånd, klokker, øredobber og ringerBloggist.no - Toppliste for bloggereBloggist.no - Toppliste for bloggere
Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits