Stavangers mørke historie

Med nesten 900 påmeldte som viste sin interesse på Facebook og med radio som også har fått med seg at det skulle være en byvandring i Stavangers mørke historie, er det ikke helt fritt for forventninger at jeg stiller opp ved domkirken klar for vandring. Godt innpakket i varm jakke og varmt skjerf.Og det flommer på med folk. Akkurat hvor mange det ble til slutt er for meg umulig å si. Jeg ble med i pulje to, og de strømmet fortsatt folk til idet vi tok avsted på vår vandring. Men godt over 500 må det lett ha vært. Så utrolig gøy å se at både voksne og barn strømmet til i alle aldre for å lære mer om de mørke historiene i byen vi bor i. For dette er en flott historie time og det er ikke for skummelt for barn i det hele tatt. 

Det er så alt for lite vi egentlig kjenner til av egen historie både nåtid og ikke minst fortid så denne byvandringen er perfekt for å lære litt mer. Det er Guide Companiet som står for byvandringen og de tilbyr en ny vandring med en ny historie hver måned. Prisen, kr. 100 er så absolutt verdt for å lære mer om Stavanger by på en gøyal og morsom måte. Trim og lære i ett...Vår mikrofon sky guide Abelone (den litt slitte gledespike som hadde store mikk problemer. Noe som gjorde det litt vanskelig å høre til tider.) tok oss først opp mot St. Petri kirke og en innføring i det gamle hospitalet. Der de galne, syke og til tider sjøgene ble stuet inne i perioder. Og får fortalt at det verste du kunne være var en spinnerisjøge. Worst kind... Eller iallefall laveste på rangstigen.

Videre blir vi introdusert til Stavangers egen familiedrama, og giftmord med anger og fengselstraff. Lenge leve kjærligheten..Vi tar videre og blir møtt av Bøddelen fra Bergen som tok seg av torturen og henrettelser. Fra du var 5 år gammel var hverdagen at slike ting skulle bevitnes av innbyggerne. Og hodene som falt, de ble satt på spyd nede ved Breiavatnet. Hvem hadde trodd at det fantes så mye mørk historie ved dette flotte by vannet.

Det var også her ved Breiavatnet vannprøven på Stavangers hekser ble holdt. Det får en til å undre seg over hva som skjuler seg på bunnen.Mot søragaten (søragadå) som tidligere var Stavangers redlight district - subakanalen. Det var her byens horehus og vannhull holdt hus. Dagens hus som ligger her stammer trolig fra 1600 tallet og huser mye spennende historie

Siste stopp blir tilbake til Domkirken. Vi tar turen bort til ruinene av Mariakirken hvor det tidligere også fantes rådhus, brannvakt og ikke minst fengsel.


Turen er over iløpet av en times tid og jeg har lært mye som jeg ikke viste om Stavanger. Kjempe morro.

Tar gjerne en ny tur med nye historier, for det er viktig å kjenne sin egen historie. Kanskje jeg skulle tatt vandringen i Vikingens fotspor og lært mer om dem.

Ta på deg gode klær og sko og bli med du og neste måned. 

#vandring #byvandring #stavanger @visitnorway #reise #oppdagelse #livsstil #livsstilblogg #reise #reiseblogg @regionstavanger

 

Kommentarer

hinnakh

31.10.2015 kl. 08:39
HEI, bra innlegg, og fin blogg😁 Kjenk gjerne ut min blogg.

Eva

31.10.2015 kl. 15:59
Jeg var på denne Byvandringen jeg også. Og synes det var veldig kjekt :)

Jeg har planlagt flere tidligere, men så falt de alltid på dager jeg ikke kunne. Men nå er fritiden litt bedre, så nå vil jeg nok få tid fremover. Historie er kjekt, og spesielt historie på eget hjemsted, hvor man kan lære litt om hvordan det var hvis man levde i en tidligere tid :)

Annette

01.11.2015 kl. 11:14
hinnakh: Tusen takk Kristina :) veldig hyggelig å høre

Annette

01.11.2015 kl. 11:16
Eva: Jeg kom tilfeldigvis over denne byvandringen og dette selskapet var for meg helt ukjent. Så glad jeg kan være med å lære mer om egen historie og ikke minst promotere eget fylke. For vi har så mye flott her ;) Kanskje vi sees på en ny byvandring en gang :)
Legg igjen en kommentar
Annette

40 er det nye 20 sies det... selv føler jeg meg ikke en dag eldre og det å bli eldre er så absolutt ingen unnskyldning for å leve ett spennende og fullendt liv. Samboer og barnløs - på jakt etter det gode liv. Og lidenskapelig opptatt av reise. Følg meg på ferden Kontakt: annette.munkejord@gmail.com

annette@travellingmunk.comwww.cocoo.se - Din smykkebutikk på nettet <br>Masse lekre halskjeder, armbånd, klokker, øredobber og ringer!
Cocoo.se - Din smykkebutikk på nettet
Masse lekre halskjeder, armbånd, klokker, øredobber og ringerBloggist.no - Toppliste for bloggereBloggist.no - Toppliste for bloggere
Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits