Ut på tur... Prekestolen

Møt Prekestolen: et 25x25 fjellplatå på nordsiden av lysefjorden i forsand kommune, rogaland. Platået ble dannet for omtrent 10000 og er et velkjendt turistmål med i underkant av 140 000 besøkende hvert år. (kilde: wikipedia)

Jeg bor omtrent en times kjøring fra prekestolen alikevell kan jeg ikke skryte på meg at jeg har tatt turen, før nå. Det var et mål Espen hadde iløpet av sommeren. Jeg har hørt at i sommersesongen er det mange besøkende og du risikerer å gå i kø opp de 330 høydemeterne du skal forsere. Derfor inngikk vi et kompromis om at denne turen fikk tas sensommer/høst.

Gårsdagen ble dagen da prekestolen skulle til pers.... Medpakket te, kaffe, snacks og brødmat til å nyte når vi kom opp til toppen. Selve toppen ligger 604 meter over havet og du har en utrolig utsikt over lysefjorden herifra. 


Turen er beregnet til å ta ca 2 timer opp og det samme ned igjen. Godt skotøy er et must. Det er nokså ulendt terreng med mye klatring og du går mye på steiner for å komme opp til toppen. Du klatrer fysisk 330 høydemeter og går ca 3.8 km en vei. så dette er tung trening. Jeg har vært nokså nedkjørt treningsmessig så vi tok det rolig oppover for å ikke gå på en smell. tok noen pauser i de verste bakkene (hjertet fikk pumpa seg godt) og planla en lenger pause når vi kom på toppen.

selv om vi gikk midt i ukedagen (tirsdag) og på høsten var det en god del folk som var ute og gikk samme tur. Vi traff mange turister på vei opp og ned, og i noen partier gikk du litt i "kø". Kan tenke meg at det er enda verre i høysesongen her. All honør til dem som hadde meg seg små barn på denne turen. Fantastisk bra gjort. For dette er ingen enkel, lett dagstur. På bildet ovenfor seg du litt av utfordringene du må kjempe deg igjennom.


Det beste partiet på vei opp men det verste på vei ned... 

utsikt over stavanger og sandnes på vei opp

etter rett under 2 timer var vi framme på toppen:Her ventet lunch med varm te og rundstykker. Det gjorde godt og det var behov for å få litt energi påfylling. Du kjenner det i lårene og anklene på vei opp i og med at du klarter en del oppover så det var godt med en liten pause. Dessverre blåste det mye til tross for pent vær og her på toppen var vinden iskald. Vi forsøkte å finne oss en fjellvegg som lå litt i le men måtte gi opp. Så husk å pakke gode vindklær også når du skal legge ut på denne turen. Pakk heller for mye så kan du kle av deg dersom det blir for varmt.


Det er laaangt ned til bunnen og jeg er litt pyse for høyder så helt på kanten var jeg nok ikke. Noen sitter og ligger helt på kanten men der er ikke jeg. Jeg var ute på selve platået og kikka og utsikten er helt fantastisk. Spesielt når vi var så heldige å ha værgudene med oss. Hadde jo vært litt trist å komme til toppen og oppleve at den ligger full i tåke.. hehe så litt planlegging kan jo være bra.

Etter en iskald pause, (jeg angret på at jeg ikke hadde tatt med meg hansker) så bestemte vi oss for å ta turen nedover igjen og heller stoppe halvveis for å nyte resten av nisten på vei ned.oh.... my..... god..... Vet nesten ikke om nedturen var verre enn oppturen for du bruker en del av kroppen til å holde igjen, balansere på klatringen ned igjen. Kan ikke huske sist jeg har vært så gele i beina. Knærne verket og lårene dirret, fy søren. De flate partiene på vei ned var helt forferdelige for da kjendte du hvor sliten du var i beina. Den siste halvtimen av de ca 2 timene ned var grusomme for da var beina pumpa full av melkesyre og knærne føltes ut som om de skulle svikte hvert øyeblikk og på de flate partiene var du så stiv og støl at jeg er glad for ingen filmet meg  - følte meg som 60 år, minst.

Men alt i alt. Til tross for at beina var fulle i verk resten av kvelden og til tross for stølhet så var det en flott tur. Fint å endelig kunne si at, jepp selvfølgelig har jeg vært på prekestole! hvem har ikke det?? og at jeg klarte bragden før jeg ble 40, thihi.

Kommentarer
Legg igjen en kommentar
Annette

40 er det nye 20 sies det... selv føler jeg meg ikke en dag eldre og det å bli eldre er så absolutt ingen unnskyldning for å leve ett spennende og fullendt liv. Samboer og barnløs - på jakt etter det gode liv. Og lidenskapelig opptatt av reise. Følg meg på ferden Kontakt: annette.munkejord@gmail.com

annette@travellingmunk.comwww.cocoo.se - Din smykkebutikk på nettet <br>Masse lekre halskjeder, armbånd, klokker, øredobber og ringer!
Cocoo.se - Din smykkebutikk på nettet
Masse lekre halskjeder, armbånd, klokker, øredobber og ringerBloggist.no - Toppliste for bloggereBloggist.no - Toppliste for bloggere
Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits